Historian bakom Notch (Markus Persson) | Officiell Historia

Biografi

Markus Persson, även känd som Notch, är grundaren bakom Minecraft som vi alla älskar. Markus är född 1 Juni 1979 i Stockholm, Sverige. Han är uppväxt i både Stockholm och i Edsbyn, Hälsingland. Med en Svensk fader och Finsk moder spenderade han ändå en hel del tid framför datorer. Redan när han var sju år gammal började han programmera på en Commodore 128 (en riktigt gammal dator). Efter att Markus hade experimenterat en del så hade han redan som åttaåring producerat ett textbaserat äventyrsspel som ett type-in program. När Markus var riktigt ung sa han att han ville bli polis, men samtidigt har han alltid vetat att han ville skapa spel. Han har aldrig lärt sig programmering i skolan, det fanns liksom inte, menar Markus på. Han är helt självlärd. I äldre dagar så arbetade han för King Digital Entertainment i mer än 4 år, fram tills 2009..

Begynnelsen av Minecraft

Efter det att Markus lämnade King Digital Entertainment så bestämde han sig för att börja arbeta på ett projekt som sades skulle vara i 6-12 månader. Projektet var Minecraft, typ. Från början kallade han det för “Cave game”. Det var det väldigt simpelt, man kunde endast sätta block på block. Det såg ut som kuber som man placerade mot varandra.

Minecraft, som det nämndes rätt så kort därefter, släpptes 2009. Direkt när spelet släpptes blev det en succé och inom 24 timmar av släppet så hade spelet 1000+ sålda kopior.

Mojang

6 September 2010 började Markus anställa fler medarbetare för att börja arbeta på spelet. 2011 tog Markus sitt första steg bakåt från Minecraft, men Markus var alltid ägaren av Mojang. 15 September 2014 meddelade Mojang att de gått med på att köpas upp för den galna summan av 2,5 Miljarder dollar.

Anledningen till uppköpet har Markus själv sagt varit för all press han fick. Det var väldigt många som blev sura över uppdateringarna runt EULA (läs mer om det här [KOMMER SNART])- och Markus orkade inte med det och ville spel, inte ta hand om massor med tjafs.

 

Avrundning

Markus är inte längre ägare över spelet Minecraft, men han är från grunden skaparen av spelet. För svensk Minecraft är detta väldigt stort, då Markus är svensk och det gör spelet till ett svenskt spel. Han har skapat blockspelet som vi alla älskar!

I nutid så äger Markus ett hus i Beverly Hills, men tillbringar mest tid i sin bostad i Stockholm. Markus har även börjat twittra en hel del, och kommit in i en del kontroverser. Kort sagt kan man säga att han lever sitt liv som han vill, och som miljardär.

 

Källor

Tagged with:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *